Meny

 

Personlig preget lansering av "Rom for alle"

Publisert dato:  03.11.2005

Det ble en personlig preget lansering av den nye bymisjonsboka ”Rom for alle” da presse og deltakere i prosjektet samlet seg på Aktiviteshuset Prindsen torsdag.
Forfatterne Mari Kildahl, Jo Nesbø og Per Petterson fortalte levende både om egne livserfaringer og sitt møte med bymisjonsfolket som boka handler om.

- Det er blitt en bok om sårbarhet og ærlig menneskelighet, sa Mari Kildahl, som har skrevet 12 av de 13 intervjuene i boka. Jeg har aldri møtt så mange med så lite selvhøytidelighet, som er så ærlige, morsomme og kloke, sa hun.  Hun fortalte også om hvordan møte med bymisjonsmenneskene hadde hjulpet henne gjennom egen sorg da hennes mor døde mot slutten av skrivearbeidet med boken. Jeg tror det er gjennom sin egen sårbarhet at bymisjonens ansatte og frivillige selv kan hjelpe andre, sa hovedforfatteren.
- Møtte du Jesus i Bymisjonen? spurte en journalist.
- Jeg lette ikke etter Jesus, men etter mennesker, sa Kildahl, og understreket at hun møtte mennesker som handlet i kjærlighet. – Og der er vel Jesus? spurte hun tilbake.

Kirsten Frigstad (leder Natthjemmet for kvinner) representerte de intervjuede  på lanseringen, og fortalte også personlig om hvordan hun kjenner seg igjen i sine beboeres sårbarhet. Jeg er blant dem som har fått anledning til å bearbeide mine egne vanskelige livserfaringer. Det er kanskje den eneste forskjellen på oss og dem vi kaller vanskeligstilte, sa Kirsten.

Forfatteren Per Pettersons innlegg i boken handler om møtet med presten Helge Fisknes i katastrofal situasjon der han mistet flere familiemedlemmer i Scandinavian Star-ulykken-
Det var vanskelig for meg som ikke-troende å møte den situasjonen. Helge Fisknes gjorde det mulig å gå gjennom den tida, fordi han tilbød seg å ta seg av troen, mens vi som var igjen kunne ta oss av hverandre, sa Petterson. Han mener også bokas tittel kunne passe inn i selveste Bibelen. – Der burde det stått i ”I min fars hus er det rom for alle, ”  ikke bare at det er mange rom, foreslo Petterson.

”Mitt beste portrettintervju”
Jo Nesbø bekjente også at møtet med bymisjonspresten Odd Cato Kristiansen hadde gjort sterkt inntrykk, og mening til spørsmålet ”Hva er det som driver de som gjør denne jobben år etter år…?” Det er ikke det høyrøstede og kraftige ved Odd Cato som bygger hans unike tillit. Det er hjertelighet og varme, sa Nesbø og ærklærte samtidig sitt intervju med Odd Cato som sitt beste portrettintervju noen sinne!

Det oppsto samtale på presselanseringen om betydningen av en slik bok. Mange pekte på verdien av at folk i hjelperollen også fremstår som feilbarlige og sårbare. – Det tilfører status til de vi vil hjelpe og gir inspirasjon til andre som jobber med det samme, sa Øyvind Ekblad fra Larkollen, også intervjuet i boka.

Boka ”Rom for alle” er nå i handelen for kr. 349, - . 60 kroner fra hver  bok går til et boligfond som Kirkens Bymisjon skal forvalte.