Meny

 

Ole Edvard Reitan

Publisert dato:  15.08.2004

- Vi vet at mennesker med psykiske problemer lett kan miste jobben. Og mister vi jobben, er det også lettere å miste hus eller leilighet. Summen av alle uheldige omstendigheter er at man ramler utenfor, og dette er det TV-aksjonen handler om, sier Ole Edvard Reitan.

TV-aksjonen i høst går av stabelen om vel to måneder. Et ganske stort apparat er i gang med å forberede aksjonen, og leder for aksjonen ”Hjerterom” er Ole Edvard Reitan. Det er Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse som får pengene fra innsamlingen i år.

Samtalen i ”Det skjedde i de dager” tar videre utgangspunkt i fortellingen om da Jesus vasket disiplenes føtter. Og Jesus vil være forbilde, slik at vi også skal vaske hverandres føtter og tjene hverandre, sier Jesus.

Dette er en fantastisk fortelling om det å bygge fellesskap. Det handler om verdier og holdninger. Jesus gjør noe i stedet for bare å si noe. han var sjefen, men velger å gjøre slavearbeid – å vaske noens føtter.

I årets TV-aksjon vil vi at de som har det vanskelig, skal få det bedre i verdens rikeste land. Forskjellen mellom dem som har og dem som ikke har, blir bare større. Det handler om løfte opp de svakeste, sier Reitan.

Vi vil forsøke å sette fart i prosessen for å få et varmere og bedre samfunn. Hvordan møter vi våre naboer i oppgangen, hvordan snaker vi med våre kolleger på jobben og hvordan møter vi et nært familiemedlem med rusproblemer? Dette er blant andre tanker vi gjør oss foran TV-aksjonen. Hvordan har folk det når de er i nød og faller utenfor?

Vi vet at mennesker med psykiske problemer lett kan miste jobben. Og mister vi jobben, er det også lettere å miste hus eller leilighet. Summen av alle uheldige omstendigheter er at man ramler utenfor, og dette er det TV-aksjonen handler om, sier han.

Jeg tror kanskje vi har for få møteplasser. Vi lever isolert i dette landet. Det handler bl. a. om å tørre å åpne en avis og se på TV. Det er ikke alle som har mot til å se på det som foregår rundt oss, og det er ille.

Vi trenger mange penger for å hjelpe de mange som trenger hjelp i landet vårt. Kanskje aksjonen kan få oss til å tenke nytt omkring fellesskap. Vi vil snu opp-ned på gamle holdninger. Jesus overrasker, og det bør vi merke oss.

Det er ikke lett å gå inn i andre menneskers problemer. Vi ønsker ikke å gå inn i andres problemer, selv om vi ser folk både på gata og rundt oss som trenger hjelp. men det går an å stoppe opp å ta en prat eller gi et smil. I forbindelse med TV-aksjonen vil NRK1 viser noen glimt som kanskje får oss til å våkne. Jesus er vårt største forbilde, sier Ole Edvard Reitan.