Meny

 

Bymisjonsprest Helge Fisknes fikk PLUSSprisen 2005

Publisert dato:  01.12.2005

En rørt og overrasket Helge Fisknes mottok PLUSSprisen 2005 fra HIV Norge

Bymisjonsprest Helge Fisknes (Oslo) ble tildelt PLUSS-prisen fra HIV Norge på Verdens Aidsdag torsdag 1.12. Han fikk prisen for sin betydning for HIV-miljøet og sitt arbeid ved Aksept-senteret fra starten på 80-tallet. Han var selv helt uforberedt på tildelingen, og mottok prisen under stående applaus og tilrop fra et engasjert og  hyllende publikum.

På høy tid

Generalsekretær  Laila Thiis Stang henviste til et enstemmig styre i HIV Norge da hun sa at prisvinneren burde ha fått prisen for lenge siden etter sin mangeårige og enestående tilstedeværelse for folk som er berørt av hiv og aids.  Du er en sterk personlighiet uten å vøre påtrengende. Du har alltid vært engasjert i ”den andre”, personen du er i kontakt med – og den viktige saken, og holdt deg selv i bakgrunnen, sa generalsekretæren. Hun roste Fisknes for radikal tenkning, respekt og ydmykhet, for nærvær der folk er. – Du priser livet og gir håp hver gang og over alt der du slipper til, sa hun. Først midtveis i talen avslørte hun prisvinnerens navn. Det førte til spontan og stående applaus, og noen tårer i øyekroken hos en meget overrasket Helge Fisknes. Han fikk også høre at da mange ville yppe til strid med presten gjennom det vanskelige 90-tallet, avslo han å delta i slike kamper og holdt fokus på menneskene som trengte trøst og orientering om hva det vil si å leve med hiv-aids.

Når livet skjelver
Helge Fisknes takket for prisen og for det han kalte noen av de viktigste år i hans liv. –Det er et privilegium å få være nær der livet skjelver, sa Helge og brukte igjen anledningen til å peke på de berørte: - Noen sa at hiv-epedemien heldigvis ble begrenset i Norge. Spør de som ble syke og direkte berørt av dem! Ikke glem det de opplevde og opplever, sa han.
Prisen var et litografi med tittelen ”Blå tone”.

I den lange og begeistrede applausen som fulgte ropte en: ”Vi elsker deg Helge! ”