Folkemøte: Rom for rom?

-Mitt største ønske i livet er en jobb, så jeg kan få bygget et hus og bo der med min familie.

Publisert dato:  24.05.2017Livsdrømmen fra en av rom-kvinnene som tigger i Oslos gater samlet opp mye av samtalen og innleggene på Kirkens Bymisjons folkemøte om rom-grupper og tigging i Oslo.

Folkemøtet var en anledning til spørsmål, samtale og kunnskap om situasjonen rundt tilreisende fattige i Norge: Hvordan kan vi leve bedre sammen, finnes det flere sannheter  - eller opplever vi en kamp om sannheten, hva vet vi egentlig om Rom  og sigøynere?

Det åpne møtet ble arrangert i kjølvannet av NRK Brennpunkts kommentar «Lykkelandet» om et mafiamiljø i Bergen som bla viser tigging, prostitusjon og menneskehandel.

Svært mange romfolk som tigger i Oslo kjenner seg ikke igjen i programmet, og har møtt økt motstand i norske gater etter sendingen.

Et smil kan gi håp
Det gjorde inntrykk på forsamlingen da kvinnen  fra Romania fortalte om sin historie og bakgrunn for tigge i Norge.  Hun fortalte om en svært fattig hverdag i hjemlandet og at det er hardt arbeid å sitte på gata og tigge som siste inntektsmulighet for å kunne sende penger hjem til familien.
Hun fortalte om mer usikkerhet og diskriminering fra nordmenn etter TV-dokumentaren, og sa også at bare et smil fra forbipasserende gir håp og hjelp i vanskelig hverdag.

Samstemte forskere
Fagfolk og forskere ga innblikk i Rom-gruppenes historie og  permanent vanskelige situasjon, og pekte på at sosiale forhold i f.eks Romania vil endre seg lite i tida som kommer. De bekreftet at svært mange av de tilreisende ønsker arbeid og inntekt på andre måter enn tigging.

- Det vi ser i Europa nå kan kalles den tredje store migrasjonen i hele den lange historien til sigøyner- og Roma-folk, sa forsker Ada Engebrigtsen fra Høyskolen i Akershus

FAFO-forsker Anne Britt Djuve understreket hvor påfallende like alle forskningsresultater er i konklusjonen om at lite av Rom-aktivitetene er kriminelt organisert, og at fattigdommen er reell.

- Vær gjerne kritisk til forskning, men vær kritisk til medieframstillinger også, var hennes utfordring.

- Flere av forbudene som vurderes for å stoppe tigging og de som bruker det som inntekt, er på kanten av sivilretten. Det er snart på tide å reise rettsaker mot myndighetenes håndtering av tilreisende fattige, sa professor i rett og menneskerettigheter, Malcolm Langford

Spørsmål om å hjelpe
Flere av de fremmøtte bidro med spørsmål fra salen:
- Hvordan blir barn av Romfolk møtt i Norge?
- Hva koster reisen fram og tilbake til Øst-Europa? Hvorfor kommer noen ikke tilbake?
- Hvordan kan man best hjelpe fattige Rom der de kommer fra?
- Hvordan hjelper vi best de fattige er her?

I mange av svarene var «arbeid» et stikkord. Lettere og bedre arbeidsmuligheter både  i Norge og i de fattige landsbyene i Europa vil raskt kunne øke mulighetene for et bedre liv for mange Rom.