20 000 måltider med ByFrokost

Kirkens Bymisjon har nå servert 20 000 varme måltider på Byfrokost siden oppstartet høsten 2015. Nå øker behovet igjen for mat og hvile for fattige tilreisende i Oslo.

Publisert dato:  22.03.2017

Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i Kirkens Bymisjon og Runar Hollevik, konsernsjef i Norges Gruppen var frivillige på ByFrokost sist mandag.

- Vi er glade for å ha nådd et så høyt tall, men det viser også et stort alvor, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal.

Gjestetallene for folk som benytter seg av tilbudet om gratis varm frokost i helgene stiger. I februar hadde ByFrokost i Tøyenkirken 1038 besøk, nesten dobbelt så mange som  i januar, og betydelig flere enn i  februar i fjor.

- Det er et stort behov både for mat, hvile, klesvask, sosialt fellesskap og veiledning om norske forhold.  Det kommer alltid flere på denne tiden av året,  men nå ser vi tydeligere at det også er behov for mer enn mat, sier prosjektleder for ByFrokost Heidi Bjørkli.

Hun forteller at flere nå benytter seg av tilbudet om et par timers søvn i kirkerommet.  Antall akuttovernattingsplasser i byen strekker ikke til, og mange tilreisende hjemløse er svært slitne i helgene. Flere enn før trenger også realistisk veiledning om muligheter for arbeid og inntekt i Norge. Det gjelder særlig menn, og flere i relativt ung alder, forteller Bjørkli.

Køen for å få vasket klær mens de nyter varm frokost er også lang. Og alle trenger sosialt fellesskap

Stort alvor
Generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal  gleder seg over antall måltider, men synes det er en utfordrende mengde som nå er nådd.

- Det er 20 000 helt nødvendige måltider - dessverre. Det ligger et stort alvor i å se at folk som oppholder seg i Norge mangler mat. Vi er glade for at tilbudene rundt ByFrokost også kan inneholde fellesskap, hvile og veiledning. For oss er dette også en anledning til å få kunnskap og erfaringer som grunnlag for videre rettighetsarbeid.

I samtaler rundt bordene blir hun imponert over pågangsmotet folk har i for å skaffe seg et livsgrunnlang.

 – Det gir et sterkt inntrykk å møte f.eks unge kvinner som har forlatt barn og familie hjemme i Øst-Europa i et tappert forsøk på å skaffe et livsgrunnlag ved inntekt her. Det må koste mye…


- Det står stor respekt av pågangsmotet mange viser for å skaffe seg et livsgrunnlag, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i møte med gjester på ByFrokost.

Jeg må møte noen
- Jeg må jo møte noen. Jeg er alene og det er godt å treffe andre og snakke sammen, sier en de arbeidssøkende mennene ved ByFrokostbordet.  Flere av gjestene sier det samme.  Når du strever med inntekt og overnatting er det viktig å møte et sosialt fellesskap.

- Her er det godt mat, og alle  er velkommen. Du blir ikke utestengt fordi du tilhører feil gruppe.

- Det er gode folk som jobber her, og vi får ærlig veiledning om mulighetene  i Norge, sier flere.

Nå kommer våren, og ByFrokost er forberedt på å servere 200-300 måltider hver helg i tida som kommer.