Meny

 

Sommerminner fra Hudøy

– Hudøy er gode ferieopplevelser. Jeg er kanskje naiv, men jeg tror at resten av livet kan formes gjennom disse.

Publisert dato:  13.07.2011

Kenneth Gutterup jobber frivillig som lege på Hudøy. Han forteller at de opplevelsene han hadde på ferieøya som barn er pålen i hans liv.1350 Oslo-barn legger igjen mobil og dataspill hjemme hvert år, og reiser på ferie til Hudøy. Legen Kenneth Gutterup reiste på sommerkoloni for første gang på slutten av 70–tallet, og forklarer at han fortsatt trenger en årlig dose med Hudøy–atmosfæren. Han tilbringer nå to uker hvert år på øya som frivillig sammen med hele familien.

– Jeg ønsker at også de skal få erfare Hudøy–ånden. Selv om jeg jobber her som frivillig, opplever jeg ikke at jeg gir Hudøy så mye, men Hudøy gir derimot meg mye.  Jeg blir som et barn når jeg kommer hit, dribler meg gjennom fire gutter og putter ballen i mål; da blir jeg kjempe stolt, og så skammer jeg meg litt etterpå fordi jeg ble det. Øya og de erfaringene jeg hadde her som barn er pålen i mitt liv.

Etter at Kenneth ble for gammel til å dra på ferie til øya, fikk han tilbud om å jobbe der. Han har både vært postmann, traktormann, jobbet på brygga og vært assistent på koloniene. Nå er han legen.

– Første året jeg var her var jeg åtte. Må vel innrømme at jeg savnet mamma en del. Men jeg husker fortsatt den enorme stoltheten da en av de voksne sa: ”se på Kenneth, gjør som ham”. Jeg tror ikke at du blir frelst når du er på Hudøy, men jeg tror på at ”den du forteller meg at jeg er, blir jeg”. Alle barn trenger å høre at de lykkes på sin scene, og det opplever jeg at de hører her på Hudøy.

Tradisjonsrik ferie

Siden oppstarten i 1918 har 130 000 Oslo-barn vært på sommerferie på øya utenfor Tjøme i Oslofjorden. Fri lek, vennskap og gode relasjoner til trygge voksenpersoner har vært den overordnede rammen for leiren. Campleder Finn Edvin Brøndal presiserer at til Hudøy kommer barna på ferie, og får tid til “bare å være”.

– Selve ryggraden til Camp Hudøy er at barna får kose seg uten krav om prestasjon og konkurranse. Vi ønsker å skape gode sommerminner, forklarer Finn Edvin, og trekker fram den ideologiske tilnærmingen til jobben.
– Barn skal ha det godt. Det skal være godt å være her. Tanken om betydningen av den gode sommeren, de gode minnene. Det er i alle fall viktig for meg, og da tror jeg jo at det er viktig for andre også. 

Annerledeshet

Finn Edvin Brøndal i Kirkens Bymisjon har hatt ansvar for Hudøy i 22 år.Finn Edvin mener at Hudøy er et sted der en kan oppleve ”andre måter”; det finnes andre måter å ordne ting på.

– Å se annerledeshet skaper refleksjon. Barna opplever at de kan stå på egne ben og stoler på seg selv. De smører mat selv og rer senga. Og så er plutselig fiskeboller i hvit saus godt. Hudøy er å gjøre Oslo-barn rike på opplevelser, ikke bare inntrykk. Jeg tenker at barn har alt for mye voksenstyrt fritid. På Hudøy må, og lærer, barna å greie seg med de ressursene de har i seg selv.

Gode viljer

Camp Hudøy drives av Stiftelsen Hudøy, og er et samarbeid mellom Oslo kommune og Kirkens Bymisjon. 

– Samarbeidsprosjektet mellom mange gode viljer gjør at 1350 Oslo-barn hvert år fortsatt kan oppleve den magiske sommerøya Hudøy snart hundre år etter oppstart. Jeg tror og håper at viljen til å holde Hudøy levende i hundre år til har bred støtte, sier Finn Edvind.
 
Kenneth husker fortsatt det magiske ved høytlesninga hver kveld, å ligge i senga, våt i håret, litt solbrent og med myggstikk på knærne. Han kan fortsatt alle kolonisangene, og forteller med glede spøkelseshistoriene som har gått igjen siden han var der første gang. Og selvfølgelig kjæresteriet.

– Siste dagen først året jeg var på Hudøy var det en jente som spurte på meg. Jeg sto gjemt bak et tre, og visste at hun var kjæreste med to andre. Likevel var denne opplevelsen med på å øke spenningen før neste års ferie til Hudøy. Men selv om jenter var en viktig del, så hadde man ikke alltid tid; krabber og fotball var det spennende, og da måtte man jo slå opp. Hudøy er gode ferieopplevelser. Jeg er så naiv at jeg tror at resten av livet kan formes gjennom disse.

Les også store forventinger til Hudøysommer