Meny

 

Et varmt måltid er mer enn mat

Kirkens Bymisjons møte- og væresteder er viktige fellesskapsarenaer for mennesker i byen. Her kan folk få seg et måltid eller en kopp kaffe. Rimelig og næringsrik mat er viktig, men minst like viktig er fellesskapet som oppstår på stedene.

Publisert dato:  25.11.2011

Kafeen Møtestedet i Skippergata har i ti år servert god mat for en billig penge til mennesker tilknyttet gatemiljøene i Oslo. Over 40 000 gjester har så langt i år vært innom kafeen. – Når man føler seg velkommen stiger selvfølelsen, og et godt måltid sammen med andre er med å gi krefter og livsmot, sier Kari Gran, leder Møtestedet.Kafeen Møtestedet serverer over 20 000 middager i året, men på menyen står også noe annet som stadig trekker flere gjester – gode møter mellom mennesker.

– Gjestene våre lever ulike liv og det er stor forskjell på hvordan de bruker oss. Vi er primært en kafé, og folk kommer hit for å spise god mat i hyggelige omgivelser. Samtidig ser vi at flere og flere kommer hit for fellesskapet og stabile relasjoner. Vi ønsker at Møtestedet skal være et godt sted å bare være, sier Kari Gran, leder på Møtestedet.

Les Meningen med å stå opp

På kafeen i Skippergata blir ikke folk stoppet i døra fordi de mangler kjøpekraft – her er en bra nok selv om en ikke er rusfri eller lever et A4-liv. Gran understreker betydningen av nettverk og gode møter mellom mennesker. Isolasjon gjør mennesker syke, og mat og en kopp kaffe blir derfor praktiske virkemidler for å legge til rette for gode møter mellom mennesker.

– Jeg opplever at det er en annen tone mellom gjestene her inne enn utenfor. Det ligger i veggene, at her inne snakkes det om andre ting enn gjeld og dealing. Samtidig opplever vi som jobber her at mange oppfører oss som nærmeste pårørende, og vi gjør avtaler om å ringe etter folk som ikke har vært innom kafeen på en stund, sier Gran.

På Møtestedet er de opptatt av hva folk er, utover problemene sine. De som jobber her har tid til det.

– Ingen er bare det du ser. Her er det en arena for å skravle sammen, lese avisa sammen, meningsbrytning. Dette gir gjestene våre muligheten til å vise seg fram, og vi blir kjent med mange på en annen måte enn andre steder i hjelpeapparatet.