Meny

 

Sterk markering for Gaza

Publisert dato:  09.01.2009

Omkring 10.000 mennesker var samlet på Youngstorget for å be partene om å skape fred i Gaza.                                                                                     Foto: Margrethe Høydalsvik.

Kirkens Bymisjon var en av ca. 60 organisasjoner som sto bak den store fakkelmarkeringen for krigsofrene i Gaza torsdag kveld.

Sannsynligvis var ca. 10 000 personer samlet på Youngstorget til appeller før massen beveget seg stille gjennom gatene mot Rådhusplassen. Det var et sterkt øyeblikk da den store folkemengden var stille i et halvt minutt til omtanke for krigens ofre. I dette tiåret er det bare to andre slike massemarkeringer som har vært like store (”Benjaminmarsjen” i 2001 og ”Irak-protesten” i 2003).

Før avmarsj fra et fullt torg var det korte appeller ved LO-leder Roar Flåthen, biskop Ole Chr. Kvarme, generalsekretær i CARE Norge, Marthe Gerhardsen, og advokat Abid Raja.

- Vi er samlet på tvers av sterke skillelinjer. Det viser at grenser kan krysses for det godes tjeneste. Vi tenner lys som protest og motkraft mot en dødskultur som dreper sivile i hevn og urett. Legg våpnene ned nå! sa Oslobiskopen.

Abid Raja understreket det sterke felles humanistiske grunnlaget for en slik aksjon og sa krigen i Gaza ikke er en krig mellom religioner.

-          Vårt engasjement må være en felles kamp mot vold og brutalitet og for menneskerettigheter også i krig, ropte han.

Det lange fakkeltoget som sannsynligvis lenge dekket hele ruta fra torget til Rådhusplassen hadde hovedbudskapet: Våpenhvile i Gaza nå, humanitær tilgang for hjelpearbeid i krigssonen og en ikke-militær løsning på konflikten.

Tilsvarende markeringer fant sted i mange andre byer i landet.


Publisert: 09.01.2009