Meny

 

Kronprinsessen på bymisjonsrunde

Publisert dato:  13.11.2009

Kronprinsessen sammen med ansatte på Forus Heggeli barnehjem. Ved siden av Kronprinsessen: Johnny Ritlef, leder for virksomheten Forus.
                                                                                                           Foto: Per Frogner

H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit var nylig på besøk på flere virksomheter i Kirkens Bymisjon i Oslo. Hun besøkte Heggeli barnehjem, Nadheim – senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, og Lauras hus – også en del av Nadheim-arbeidet.

På Forus Heggeli barnhjem ble Kronprinsessen tatt imot med langbord og boller. Det var satt av god tid til samtale og trivsel mellom de fem barna og Mette-Marit.

Kronprinsessen, fikk raskt kontakt med Heggeli-barna – og gikk inn i engasjerte samtaler om favorittmat, juleønsker, fritidssysler, hverdagsepisoder, kjæledyr og hårfrisyrer.  Barna tok henne også med på omvisning til rommene sine og fikk god kongelig hjelp til tegning og fargelegging.

På Heggeli  samtalte Kronprinsessen også med ansatte om hvordan et moderne barnehjem drives, - nettopp som et hjem, med en åpen holdning mot nærmiljø, skole og venner. Det legges også vekt på god kontakt med biologiske foreldre, og at barn som kommer inn på Heggeli får gode og varige oppvekstforhold i fosterhjem og familiebaser, knyttet til utgangspunktet på barnehjemmet.

- Det er veldig fint å se et barnehjem med så mye glede. Det er flotte folk som jobber her og ressurssterke barn som bor her. Det er godt at noen tar vare på barn som har det vanskelig, sa Kronprinsessen.

Kvinnefellesskap
Samme dag besøkte hun også Lauras hus, som er opprettet som boligtilbud for kvinner som er utsatt for menneskehandel, og som trenger beskyttelse i en refleksjonsperiode. Også her fikk Kronprinsessen innblikk i sterke personfortellinger, engasjement og hverdagsliv fra kvinner som forsøker å etablere et nytt liv. Det ble servert rikelig med hjemmelaget eksotisk mat, og en god kvinneprat gikk over bordet.

Bidrar til oppreisning
Dagen etter besøkte Kronprinsessen Nadheim – senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring. Her fikk hun orientering om det oppsøkende arbeidet i prostitusjonsmiljøene, og møtte også flere av husets brukere og deres fortellinger.

Behov for ordninger med bolig- og arbeidstilbud gikk igjen i samtalen.
En dansegruppe med nigerianske kvinner som øver på huset, gjorde en fargerik og flott oppvisning.

- Når Kronprinsessen møter kvinnene med interesse, respekt og verdighet på denne måten, bidrar hun til deres oppreisning. Det er et viktig signal hun gir med dette besøket, sa daglig leder ved senteret Olav Lægdene

- Etter snart to år i bymisjonsstyret er det hyggelig for meg å få komme rundt til virksomhetene og få se mer av det praktiske arbeidet i organisasjonen på nært hold, sier Kronprinsesse Mette-Marit.


 

Publisert: 13.11.2009