Meny

 

- Aksept er ett av mine favorittsteder

Publisert dato:  24.06.2009

- Aksept er ett av mine favorittsteder. Jeg er stolt og glad over å kunne tilbringe mye tid her, sa H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit da Aksept - senter for alle berørt av hiv arrangerte hagekonsert på St. Hansaften.

Sammen med 1500 andre gledet kronprinsparet seg over en energisk Wenche Myhre under hagekonserten til Aksept på St. Hansaften.                              Foto: Atle Briseid

Kronprinsessen gjorde et intervju med Louse Binder og Todd Murray, som deltar på aids-konferansen Young Leaders Summit II på Losby gods.

Konferansier Henriette Steenstrup med hatten "In memory of Gugu Dlamini" laget av Gerd Holth.

Benedicte Torget leverte vakker og stemningsfull musikk sammen med sin gitarist Torbjørn Økland og musikerne fra Katarsis.

Kronprinsessen har i flere år jobbet som frivillig medarbeider på Aksept, som er en del av Kirkens Bymisjon. Mette-Marit deltar blant annet med informasjonsarbeid på huset. I går overvar hun for første gang den populære hagekonserten sammen med Kronprins Haakon og 1503 andre (ny rekord!).

Kronprinsparet er vertskap for aids-konferansen Young Leaders Summit II denne uka, og under konserten benyttet Mette-Marit sjansen til å ta med seg to av lederne, Todd Murray og Louise Binder, opp på scenen. Budskapet deres var tydelig: Vi vil ikke tolerere diskriminering mer!

- Vi er lei av å klage. Vi vil gjøre en forskjell!  Gi folk mot og stolthet og håp for alt som er mulig å få til og å være selv om du har hiv. Når du møter unge: gi dem troen på at alt er mulig, sa Murray, som leder kampanjen ”Does HIV look like me?” i USA.

- Min erfaring er at hiv-stigmaet ikke bare handler om helse. Det handler om å være utstøtt, om frykt og om at det er så lett å ikke like forskjeller. Vi må endre den sosiale fattigdommen som skaper risiko for både utstøting og økt smittefare. Det handler om både politikk, vilje og troen på at ting kan endres. Vi kan hjelpe hverandre til å la det skje, sa Louise Binder fra Canada som har levd med diagnosen i 17 år.

Dette var åttende gangen Aksept arrangerte konsert i hagen på Grünerløkka. En rekke artister, med Wenche Myhre i spissen og Henriette Steenstrup som konferansier, gjorde aftenen til en både artig, stemningsfull og meningsfull opplevelse. Arnfinn Nordbø beveget tilhørerne med et sterkt innlegg om hvordan personer som Erling Lae og Mette-Marit hadde gitt han mot til å stå frem som homofil i en svært konservativ menighet. Stian Carstensen moret forsamlingen med lynrask trekkspilling og vittige tekster, Wenche Myhre dro opp tempoet med gamle slagere, Benedicte Torget fikk med sine vakre melodier folk til å lukke øynene og lytte, og den karibiske musikeren Sheldon Blackman ga tilhørerne dansebare rytmer.

Byrådsleder Erling Lae, som var til stede under konserten, var full av lovord om arrangementet:
- Betydningen av dette arrangementet kan ikke overvurderes. Mange av de som sitter her har slitt mye med skam, skyldfølelse og isolasjon. Så sitter de her og blir møtt med det ypperste av kultur og et budskap om at du kan være stolt og løfte hodet. Det arbeidet Kirkens Bymisjon gjør på Aksept og med denne konserten er noe av det viktigste som skjer på hiv-feltet i Oslo. Det er sosialpolitikk av klasse!

Før den tradisjonelle allsangen som alltid avslutter konserten, oppsummerte generalsekretær Sturla Stålsett det mange satt og tenkte:
- Det har vært fantastisk å være her. Det er fest, men også feiring av en kamp. Kampanjen ”Byen bryr seg” peker på noe av det viktigste: Å bry seg om hverandre – også når vi må strekke oss. Å være nær handler også om å anstrenge seg, fordi bindinger ofte ligger inne i oss, sa han.

 

Publisert: 24.06.2009