Meny

 

Skriver om å leve med hiv

Publisert dato:  03.09.2008

"Døden ved min side" er skrevet av en etablert norsk forfatter, under pseudonymet John Galt. Forfatteren er bruker av Kirkens Bymisjons senter for personer berørt av hiv, Aksept.

For første gang i Norge har en hiv-positiv person skrevet bok hvordan sykdommen påvirker egen kropp.

I boka ”Døden ved min side” forteller forfatteren, en ressurssterk familiefar og etablert norsk forfatter, om hvordan verden raste sammen da han fikk diagnosen i 2006. Forfatteren, som skriver under pseudonymet John Galt, søkte støtte og hjelp ved Kirkens Bymisjons senter for personer berørt av hiv, Aksept, i tiden etter at han fikk diagnosen. Senteret ble derfor et naturlig valg av sted da boka skulle lanseres i begynnelsen av september.
- Endelig har vi fått en ærlig stemme om hvordan det er å leve med hiv, sa Aksept-leder Roger Edmund Cassidy.

Fortvilelse, håp og kjærlighet
”Døden ved min side” er en bok om både fortvilelse, håp og kjærligheten mellom to ektefeller. Samtidig retter den et kritisk søkelys på mangelen på kunnskap i helsevesenet. Overlege Vidar Ormåsen ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus var til stede på lanseringen. Han medgir at forfatteren i mange tilfeller har rett.
- Det kan være at vi er blitt blendet av den medisinske fremgangen på feltet. Kanskje er vi litt for opptatt av det tekniske, med prøver og laboratorieverdier, og glemmer at det er mange andre viktige aspekter ved det å leve med hiv, sa han.

Fra de nye medisinene kom på markedet i 1997, har livslengden til en hiv-positiv person blitt betydelig forlenget. Noen har begynt å sammenlikne sykdommen med sukkersyke. Likevel gjør fortsatt fordommer, frykt og kunnskapsmangel i samfunnet hiv til skammens sykdom – 25 år etter at den dukket opp i Norge for første gang. Denne stigmatiseringen er også grunnen til at forfatteren har valgt å skrive under pseudonym.
- Selv om mange har kunnskap om hva hiv er og hvordan det smitter, skorter det på kunnskap om hvordan det er å leve med hiv, sa jurist i Hiv Norge, Inger-Lise Hognerud.

Trenger et ansikt

- Endelig har vi fått en ærlig stemme om hvordan det er å leve med hiv, sa Aksept-leder Roger Edmund Cassidy (til høyre) da han deltok i en panelsamtale sammen med overlege Vidar Ormåsen og jurist i Hiv Norge, Inger-Lise Hognerud i forbindelse med lanseringen av boka.

Mange roste boka for å være både modig, sterk og svært godt skrevet. Noen uttrykte også en viss skuffelse over at den var skrevet anonymt.
- Skal vi få oppmerksomhet omkring temaet, må vi ha et ansikt og et bilde. På 80-tallet hadde hiv flere ansikter enn i dag. Kanskje er det slik at utviklingen går bakover og ikke forover, sa FAFO-forsker Anders Grønningsæter.

- Vi trenger flere stemmer, for eksempel en kvinne eller en person som ikke er etnisk norsk. Det er jo over 3000 stemmer i Norge i dag, sa Hognerud.

- Ingen tvil
Men først og fremst er ”Døden ved min side” en sterkt personlig og godt skrevet bok om frigjørende kjærlighet og en kvinne som stiller seg ved sin manns side når mange andre vender seg vekk.
- Vi får mange fortellinger om folk som har opplevd sykdom, men det hører til unntakene at det bør bli bøker av det. I dette tilfellet var det overhode ingen tvil. Det er en veldig god bok, sa sjefsredaktør i Aschehoug Forlag, Harald Engelstad.