Meny

 

Skaugum-gjestebud om tillit

Publisert dato:  03.12.2008

-Dette var veldig motiverende for meg. For et par år siden var jeg i en veldig vanskelig situasjon, og nå har jeg sittet her og snakket med Kronprinsen! Det har vært en god utvikling.

Slik oppsummerte Samson Gebreambak kvelden, etter at han hadde vært en av de ca 50 gjestene på Kronprinsparets Gjestebud på Skaugum mandag.

For femte år på rad inviterte Kronprinsparet deltakere fra Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse til gjestebud med temaprogram i sitt eget hjem på Skaugum. Gjestebudene er gjort til en tradisjon etter oppstarten med TV-aksjonen Hjerterom i 2004, der overskriften var ”et varmere og rausere samfunn”.  – Vi må fortsette å holde fokus på at alle mennesker er verdifulle og at alle har noe å bidra med, sa Kronprinsen da ønsket årets gjester velkommen.

Temaet for samværet var ”Tillit”, med særlig vekt på unges erfaringer, og forebyggende aktiviteter i møte barn og unge.
I temaprogrammet var det unge mennesker fra de to organisasjonene, som selv har erfaringer fra tillitsbrudd og forebyggende arbeid som hadde ordet.

Samson Gebreambak deltar i prosjektet ”Fedre for fedre” i Kirkens Bymisjon. Han har en sønn på 8 år og sammen med sin frivilligkontakt holdt han innlegg om hvordan de to som pappaer og kamerater kan bygge tillit mellom hverandre på en måte som blir til beste for barna. 

Takket Kronprinsparet
Fra Kirkens Bymisjon snakket fortalte også Herra Iqbal (18) fra ungdomsmiljøet i Primærmedisinsk Verksted, et ressurs-senter i innvandrermiljøene i Oslo. Halvparten av deltakerne på senteret er unge og Herra takket Kronprinsparet for pengene som er gitt fra Kronprinsparets Humanitære Fond til dette ungdomsarbeidet. Der foregår viktig tillitbyggende virksomhet gjennom samtalegrupper, musikk, dans og foredrag. – Vi opplever hvor viktig det er å knytte kontakter på tvers av kulturer og religion, sa Herra. Hun var også meget godt fornøyd med kvelden, der hun også hadde knyttet nye kontakter med andre unge.

Generalsekretær Sturla Stålsett holdt et kort åpningsinnlegg der han minnet om hvor viktig tillit er som grunnlag i ethvert liv – både enkeltmennesker i mellom – og som samfunnskraft. Han roste også Kronprinsparet for deres engasjement og for å bidra med et helt spesielt tillitsbyggende tiltak gjennom sine gjestebud.

Tillit gir styrke
I den trivelige storstua på Skaugum fortalte også Mats Teigar Andersen om en oppvekst med mobbing, og om hvor vanskelig det hadde vært å få nødvendig hjelp underveis. Norsk-ghanesiske Janet Ohemeng sto fram som ”Løvinne” og fortalte en lignende historie og hvordan selv alltid måtte være ”den som støtta meg”. Begge la stor vekt på hvor viktig det er å møte enkeltmennesker som tar ansvar og hvordan tillit gir styrke i kritiske tider.

Etter en særdeles trivelig kveld hos Kronprinsparet vanket det også engasjerte kommentarer. To tenåringer fra bymisjonsmiljøet i Vestfold sa det slik: - Vi fikk snakket med både Kronprinsen og Kronprinsessen. Vi hilste fra bestemor og oldemor – og vi tror vi gjorde inntrykk!