Meny

 

Sexkjøpsloven: - Viktig at politikerne holder det de har lovet

Publisert dato:  21.11.2008

- Det er beklagelig at stat- og kommunepolitikere har forskjellig linje nå. Staten ser ut til å ville styrke tiltaksfeltet, Oslo kommune har så langt varslet nedskjæringer, sier Olav Lægdene ved Nadheim Kvinnesenter.

Torsdag kveld vedtok Odelstinget at kjøp av sex skal kriminaliseres. – Nå blir det viktig at politikerne holder det de har lovet om sosiale tiltak, sier lederen for Nadheim kvinnesenter.

Virksomhetsleder ved Nadheim kvinnesenter, Olav Lægdene, kommenterer det forventede vedtaket i sex-kjøpsloven slik:
- Nå blir det viktig at politikere holder det de har lovet i forarbeidet til denne loven: Styrke hjelpetiltakene, sørge for gode arbeids- og aktivitetsalternativer til prostitusjon, øke ressurser for hjelpeapparatet som nå må følge kvinnene inn en mer skjult virksomhet.

- Forskjellig linje på stat og kommune
Lægdene mener at hverdagen for de som fortsetter i prostitusjon nå blir mer sårbar og utrygg, og jobben med å tilby sosiale tiltak blir vanskeligere, ikke lettere.
- Det er beklagelig at stat- og kommunepolitikere har forskjellig linje nå. Staten ser ut til å ville styrke tiltaksfeltet, Oslo kommune har så langt varslet nedskjæringer, slik det er foreslått for både Natthjemmet (Bymisjonen) og Prosenteret (Oslo kommune). Det er stikk i strid med det som er signalisert tidligere, sier Lægdene.

Han understreker også at det blir viktig å se nye tiltak under ett: Behov for arbeidstrening, arbeid og et terapeutisk opplegg henger sammen. Det blir også viktig med et godt samarbeid mellom NAV og sosiale tiltak for skape gode ordninger for kvinner på vei bort fra prostitusjon.

Ønsker hjelpetiltak før lov
I og med at både Ap, SV, Sp og KrF støtter lovforslaget, dreide torsdagens debatt i Stortinget seg ikke om loven skulle vedtas, men når den skal iverksettes. Loven er ventet å tre i kraft ved årsskiftet. Det er for tidlig, mente blant andre Venstres justispolitiske talsmann, Odd Einar Dørum.
- Vi ønsker ikke at loven skal tre i kraft før de sosialpolitiske hjelpetiltakene er på plass, sa Dørum til NtB.

Både Nadheim kvinnesenter og Natthjemmet ble nevnt under debatten. Marit Nybakk (AP) henviste blant annet til sitt møte med Nadheim og nevnte tiltaksmodeller som var drøftet der: En mulig ordning der seriøse arbeidsgivere, som for eksempel idelle organisasjoner, kan få garantert en lønnsperiode for tidligere prostituerte kvinner i arbeid. Hun henviste også til behovet for botiltak for kvinner som vil ut av traficking.

Loven skal nå til votering i Lagtinget, før den endelig kan vedtas. Sannsynligvis blir den iverksatt 1. januar 2009.

 

Publisert: 21.11.2008