Meny

 

Rusavhengige snakket til "makta"

Publisert dato:  19.11.2008

Bedre ettervern etter endt rusbehandling, flere akuttavrusningsplasser, kortere ventetid på rusbehandling, heroin på resept, bedre gjeldsordninger og stans av nedleggelsen av sprøyterommet, var noen av forslagene reprentantene for rusmiljøet i Oslo la frem for stortingspolitikerne.                                                                                   Foto: Atle Briseid

I en hel time fikk representanter for rusmiljøet i Oslo presentere sine synspunkter på norsk ruspolitikk inne i selve nasjonalforsamlingen.

I utgangspunktet var det stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon som tok initiativet til å flytte rusmiljøet til plassen foran Stortinget. Men da politiet selv avlyste aksjonen, tok Foreningen for human narkotikapolitikk og Erlik Oslo opp tråden og organiserte en marsj fra Oslo S opp til nasjonalforsamlingen. Utenfor Stortinget ble de møtt av politikere fra både regjering og opposisjon og et rekordstort pressekorps.

- Surrealistisk

Aksjonen startet med et tog fra Oslo S til Stortinget.

Et stort presseoppbud møtte frem for å høre hva representantene ville si til politikerne.

Lederen av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, holdt en appell på Stortingstrappa.

Etter en uformell samtale utenfor Stortinget, inviterte Siv Jensen alle parter til å fortsette samtalen inne på Stortinget. I omkring en time fikk politikerne lytte til ulike meninger og forslag. Det satt gruppen, som i hovedsak kom fra miljøet rundt gatemagasinet Erlik Oslo, stor pris på.
- Det er nesten surrealistisk at vi får være her i landets høyborg. Det er en stor verdighet dere viser oss, sa en av de fremmøtte.
- Jeg føler nesten at jeg drømmer, jeg, sa en annen.

Etterlyste tiltak
Representantene etterlyste mange tiltak: bedre ettervern etter endt rusbehandling, flere akuttavrusningsplasser, kortere ventetid på rusbehandling, heroin på resept, bedre gjeldsordninger og stans av nedleggelsen av sprøyterommet.
- Vi ønsker oss økte sosiale rettigheter, en individuell tilnærming og et mangfoldig hjelpeapparat, var gjennomgangstonen under møtet.

Lovte å sette ned gruppe
Siv Jensen avsluttet selv seansen med å love at hun skulle ta initiativ til en
- På vegne av alle politikerne som er her, vil jeg si at det har vært sterke vitnesbyrd vi har hørt i dag. Vi skal nå forplikte oss til å sette oss ned, en representant fra hvert parti, for å se på hvordan vi skal få i stand en løsning, i første omgang på de akutte problemene, men også for å se på de større problemene, sa hun.