Meny

 

Minner om julens budskap med sagflis og eselmøkk

Publisert dato:  18.12.2008

Disse øynene møter deg når du titter innom stallen ved domkirken, rett ved Karl Johans gate i Oslo.

I både Oslo, Trondheim, Bergen, Drammen og Tønsberg har Kirkens Bymisjon satt opp Betlehemsstaller for å minne om julas egentlige budskap. Mange forbipasserende strømmet til før jul for å klappe et esel eller skrive et juleønske.

I Trondheim har prest Steinar Lervik den fulle hyre med å få gjete sauene inn i stallen.
Foto: Ivar Mølsknes.

Ingen levende dyr i Bergen, men mulighet til å sette seg ned på Torgallmenningen på saueskinnskledte benker og skrive ned sine juleønsker.

Stallen i Oslo er plassert på plenen foran Oslo domkirke. Velkommen inn!

I Oslo har barn og voksne kunnet klappe et esel eller varme seg på en kopp gløgg og en hyggelig samtale siden 13. desember. Da åpnet Kirkens Bymisjon stallen rett ved Norges mest travle handlegate, Karl Johan.
- Med Betlehemsstallen vil Kirkens Bymisjon skape et rom for undring og ettertanke i en hektisk førjulstid. Midt i byen, ved byens travleste handlegate, står stallen med levende esel, sauer og en fortsatt tom krybbe og minner oss om julens budskap, sier gateprest Carl Petter Opsahl.

På Torgallmenningen
I hele desember har også bergenserne blitt minnet om julens budskap gjennom en enkel, nesten skisseaktig stallbygning på Torgallmenningen. Siden åpningen lørdag 29 november har både voksne og barn har satt seg ned på saueskinnskledte benker og skrevet sine ønsker for julen eller ting de er takknemlige for. Kanskje havner de fargerike hjertene og stjernene med ønsker på juletreet i Korskirken.
- Det som er sikkert er at vi tar vare på alle sammen, sier gateprest Kolbjørn Gunnarson.

I Trondheim
Også Trondheim setter Kirkens Bymisjon sitt preg på sentrum. Der har prest Steinar Leirvik jobbet iherdig for å få organisert en julekrybbe i full størrelse og med levende dyr vegg i vegg med Vår Frue kirke.
- Julebudskapet har vært altfor idyllisk presentert til alle tider. En stall med levende dyr og lukt av møkk og jord og kulde, setter Maria sin bragd da hun fødte Jesus, i et nytt perspektiv. Den som ikke har kjent lukta – skjønner ikke hva jula egentlig handler om, og det er at Gud ble menneske, sier han.

Tønsberg og Drammen
Også i Tønsberg og Drammen er stallen på torget i ferd med å bli et kjent og kjærkomment skue for mange i byene. 
 – Dette er ment å være et hyggelig innslag i julestria, og da først og fremst for barna, sier Jon Dale i Kirkens Bymisjon til Drammens Tidende.

– Den symbolske betydningen er jo klar, nemlig å minne om at det hele startet i en stall for omkring 2000 år siden.

Alle stallvaktene i alle byene har hatt den samme hilsenen: Ta en pause i julestria og kom bortom for en prat!

Publisert: 23.12.2008