Meny

 

Åpnet sykkelstall med sosial profil i Fredrikstad

Publisert dato:  07.05.2007

Daglig leder i Kirkens Bymisjon Fredrikstad, Per Christian Skauen, tok miljøvernminister Helen Bjørnøy og ordfører Ole Haabeth med på en liten tur med den nye "Fredrikshawen" som Bymisjonen har kjøpt inn til prosjektet.
                                                                                                                     Foto: Atle Briseid


Miljøvernminister Helen Bjørnøy klippet snoren da NSB og Kirkens Bymisjon i Fredrikstad åpnet landets første sykkelstall på stasjonen i plankebyen søndag. Nå kan passasjerer parkere tohjulingen i et trygt miljø og få sykkelen vasket eller reparert av personer på arbeidstrening.

Mange syklister hadde møtt frem for å få med seg åpningen av stallen.

Sykkelverkstedet "Pedalen" har fått nye og lyse lokaler vegg i vegg med sykkelstallen.

Sykkelstallen tilbyr reisende trygg oppbevaring, omkledningsrom og sykkelvask.

Daglig leder Per Christian Skauen og prosjektleder Rasmus Leiro håper å utvide med sykkeutleie og sykkelbudtjeneste.

I tilknytning til Sykkelstallen åpnet Kirkens Bymisjon i Fredrikstad også sykkelverkstedet ”Pedalen” som skal være et arbeidstrenings og livskvalitetstilbud for utsatte grupper i byen. Gjennom å reparere sykler for kunder og arrangerer turer og aktiviteter håper Kirkens Bymisjon å skape et godt miljø for mennesker som trenger å få mot og erfaring til å stå i en arbeidsrelasjon. Med sin miljømessige og sosialfaglige profil er tiltaket midt i blinken for miljøvernminister Bjørnøy.
- Dette er slike prosjekter som jeg har enormt stor tro på. Vi står i en tid der vi må tenke på hvordan vi skal organisere fremkomstmåtene våre, sa Bjørnøy, som seg hør og bør ankom Fredrikstad med tog.

Inkluderende samfunn
Kirkens Bymisjon i Fredrikstad skal drive sykkelstallen sammen med Jernbaneverket og NSBs eiendomsselskap ROM eiendom AS. Det gir tiltaket en ekstra dimensjon for Bjørnøy, som tidligere var generalsekretær i nettopp Bymisjonen.
- For meg personlig er det veldig kjekt at det er Kirkens Bymisjon som skal drifte dette anlegget. Det er så viktig å skape et samfunn der alle er inkludert og der vi skaper møteplasser og arenaer slik at alle får bruke ressursene sine, sa hun.

Gir selvtillit og nettverk
Til åpningen hadde prosjektleder Rasmus Leiro og daglig leder i Kirkens Bymisjon Fredrikstad, Per Christian Skauen, hentet inn to sykkeldrosjer, eller ”Fredrikshawer” som de nå er døpt. Å tilby turer i drosjene skal etter hvert være en del av arbeidsoppgavene for deltakerne i prosjektet. På sikt håper de også å utvide driften til å omfatte sykkelutleie og sykkelbudtjeneste.
- I tillegg til å drifte sykkelstallen på vegne av NSB har vi som mål å styrke brukernes sosiale nettverk i en ettervernsfase. Vi håper at prosjektet kan være med på å gi økt følelse av mestring, selvrespekt og selvtillit, sa Skauen.

Første i sitt slag
Sykkelstallen i Fredrikstad er den første i sitt slag i Norge. Kirkens Bymisjon i Kristiansand har allerede drevet et sykkelverksted med stor suksess i en tid. Både NSB, Kirkens Bymisjon og miljøvernministeren håper nå at ideen skal spre seg til andre byer.
- Jeg håper dette skal spre seg som en farsott over Norges land og på den måten får flere folk til å ta sykkelen i bruk, sa hun.

Sykkelstallen og det tilhørende verkstedet har også fått 220.000 kroner i driftsmidler av Stiftelsen Helse og rehabilitering. Generalsekretær Anne-Kari Holm var selv til stede på åpningen.
- Dette er et pionerprosjekt som har god forankring både i Fredrikstad kommune og hos brukerne. Derfor er det spesielt hyggelig å se at midlene blir brukt på best mulig måte og at de kan gi et lite puff til personer som ønsker å komme videre i livet, sa hun.