Meny

 

Mørk-beboere reagerer på avisspråk

Publisert dato:  16.05.2007

Beboerne på Kirkens Bymisjons behandlingsinstitusjon Mørk Gård i Spydeberg reagerer på å bli omtalt som ”junkier, garva alkoholikere og middelaldrende rusmisbrukere med tvilsomme bekjentskaper” av en journalist i lokalavisen. Nå har de skrevet leserinnlegg.

Arkivbilde: Merethe Wessel-Berg.

Mørk Gård skal flytte fra én gård til en annen i kommunen. Det har skapt diskusjoner i bygda, både blant kommende naboer og i kommunestyret. Lokalavisa Smaalenenes Avis har fulgt prosessen og referert både positive og skeptiske stemmer i lokalsamfunnet.

"Junkier"
Da avisen 26. april omtalte kommunestyrets vedtak om å legge til rette for flytting til nye lokaler på Bøhler Gård, brukte journalisten et språk som fikk beboerne selv til å reagere:
”…kommunestyret vedtok reguleringsplanen for Bøhler gård, der det legges opp til et heldøgnsopplegg for kvinner og menn med fortid som slitne junkier, garva alkoholikere og middelaldrende rusmisbrukere med tvilsomme bekjentskaper og høyt forbruk”, skriver avisen.

Fremadstrebende menn
De 10 beboerne på behandlingsinstitusjonen har onsdag 16. mai et avisinnlegg på trykk der de blant annet inviterer journalisten på lunsj for å gi han et annet bilde av miljøet. Her er innlegget, som har tittelen "Nei, ingen stopper oss på veien til et bedre liv" og som er undertegnet "vennlig hilsen ti unge fremadstrebende menn på Mørk Gård":

"Vi på Mørk Gård reagerer med forferdelse på artikkelen 26/4-07 vedr. Spydeberg kommunes vedtak om behandlingsinstitusjon på Bøhler.
Vi er ti unge, flotte og sterke mannfolk som er pasienter på Mørk Gård. Vi har klare mål om et rusfritt, godt og verdig liv i alles øyne. Vi lurer litt på hvor verdigheten er blitt av i journalist NNs underlige båssetting og beskrivelse av oss. Vi tenker da på sleivete uttrykk som ”junkier, garva alkoholikere, middelaldrende rusmisbrukere med tvilsomme bekjentskaper.”

Og hva mener NN med høyt forbruk? Vi på Mørk inviterer herved NN til lunsj for å gjøre noen nye bekjentskaper. Vi tror du trenger en ny, bedre og mer oppdatert innstilling til hvem vi er og hva vi står for."