Meny

 

Kronprinsessen feiret Tøyenkirken

Publisert dato:  19.03.2007

Generalsekretær Sturla J. Stålsett, frivillig medarbeider Grete Synnøve Rikenberg og bymisjonsprest Børre Arnøy tok imot Kronprinsesse Mette-Marit før konserten i Tøyenkirken.                                                                                            Foto: Atle Briseid


Kronprinsesse Mette-Marit var hedersgjest da Tøyenkirken i Bymisjonssenteret markerte sitt 100-årsjubileum med jazzkonsert. Noen av landets aller fremste jazzmusikere har på en eller annen måte et forhold til kirken, og lørdag møttes de til et sjelden musikalsk møte.
 
Kronprinsessen, som er venn av både Kirkens Bymisjon og Tøyenkirken, fikk ved ankomsten blomster og velkomsthilsener av Grete Synnøve Rikenberg, mangeårig frivillig medarbeider ved Bymisjonssenteret, før hun ble geleidet opp til et fullpakket kirkerom av generalsekretær Sturla J. Stålsett og bymisjonsprest Børre Arnøy.

Kjente jazzmusikere
Der ventet noen av Norges mest kjente jazzmusikere, som alle har hatt et forhold til Tøyenkirken. Med kronprinsessen på første benk åpnet Magnus Larsen (bassist i Di derre og driftsleder på Bymisjonssenteret), Carl Petter Opsahl (Klarinettist i Caledonia Jazzband og gateprest i Kirkens Bymisjon) og musikalsk leder Andreas Utnem konserten. Én etter én ble de andre musikerne invitert med i en konsert som etter hvert utviklet seg til å bli et sjeldent musikalsk møte mellom flere fremragende jazzmusikere:

Saxofonisten Trygve Seim var førstemann ut med sin meditative jazzmusikk som har gjort ham etterspurt verden over. Seim er kamerat av musikalsk leder, Andreas Utnem, og har flere ganger vært gjest ved hverdagsmessene i Tøyenkirken.

Deretter fulgte Tord Gustavsen, som samspilte med klarinettist Carl Petter Opsahl. Gustavsen var sivilarbeider ved Bymisjonssenteret i Tøyenkirken og tidligere musikalsk ansvarlig for gudstjenestene her. I dag er han en verdenskjent og kritikerrost jazzpianist, og er fortsatt innom Tøyenkirken med jevne mellomrom.

Den vakre, lavmælte konserten fortsatte med sanger Kristin Reitan og gitarist Hallgrim Bratberg. Reitan var fast ansatt ved Bymisjonssenteret i Tøyenkirken i sju år, mens Bratberg er musiker og sivilarbeider i kirken. Reitan har bakgrunn i Oslo Gospel Choir og har gitt ut cd’er med tolkninger av den norske salmeskatten.

Skuespiller Andrea Breivig, som er gift med Andreas Utnem, leste deretter et nyskrevet dikt av forfatteren Jan Ove Ulstein, akkompagnert av sin mann på kirkas eldgamle orgel og saxofonist Trygve Seim.

Pastor´n høstet jubel
Til tross for musikk av ypperste klasse, tok stemningen seg opp enda et hakk da Carl Petter Opsahl introduserte jazzmusikeren Einar ”Pastor’n” Iversen. ”Pastor’n” er slått til ridder av St. Olavs Orden for sin innsats som jazzmusiker. Han har ikke tidligere spilt i Tøyenkirken, men hans far var kirkens andre sogneprest på 1920-tallet. Iversen fortalte hvordan faren hadde vært skeptisk til at sønnen skulle bli musiker og hvordan han hadde trøstet seg med at også andre kjente jazzmusikere, som Nat King Cole, også var prestesønn. Etter tre nummer, avsluttet Pastor´n konserten sammen med Magnus Larsen og Carl Petter Opsahl med et tradisjonell jazzlåt fra New Orleans – til stormende jubel.

Tøyenkirken har fotoforbud i kirkerommet. Grunnen er at alle som ønsker det skal kunne ha et frirom for meditasjon og bønn. Kronprinsesse Mette-Marit ble derfor skjermet for fremmøtte fotografer fra Se&Hør, Dagsrevyen, Vårt Land og Østkantavisa.

Flere jubileumsarrangementer
Tøyenkirken, som sannsynligvis var Norges første "arbeidskirke" ble innviet 17. mars 1907  og ble reist av Christiania indremisjon som kirkelig nærmiljøsenter i et byområde preget av store sosiale utfordringer. Kirken var i mange år del av småkirkebevegelsen i Oslo, og ble igjen overtatt av Kirkens Bymisjon i 1989  . Huset er nå et bymisjonssenter med kro, møterom og kirke, og rommer et bredt sosialt tilbud i indre Oslo øst.

Konserten var ett av flere arrangementer som markerer Tøyenkirkens 100-årsjubileum. Søndag 25. mars fortsetter feiringen med en heldags jubileumsfest fra kl. 13.00. På programmet står blant annet blomsternedleggelse ved bautaen av Mikal Herzberg, den første presten i Tøyenkirken, minikonserter ved Anders Rogg, historisk utstilling fra kirkens mange år, lysbildekåseri ved kjøkkensjef og ”lokalhistoriker” Benn Torget (kl. 15.00). Kl. 16.00 blir det kirkekaffe med hilsener, innlegg og musikk. Knut Lundby vil fortelle fra småkirketiden på Tøyen, og Stig Utnem forteller fra sin tid som første bymisjonsleder ved senteret i moderne tid.