Meny

 

Kirkens sosiale ansikt

Publisert dato:  28.02.2007

- Kirken har mange tjenester og den praktiske er viktigst. Det er den tjenesten som synes og gjøres og kjennes som kan åpne kirken, og særlig for dem som på en eller annen måte er fattige. Jeg er glad for det jeg har fått være med på i Kirkens Bymisjon.

- Vi er blitt kalt pionerer og rebeller på vei mot en mer åpen kirke. Kanskje må vi være begge, sa Aage Müller-Nilssen.

Dette var noen av sluttordene fra tidligere generalsekretær Aage Müller-Nilssen da han tok farvel med Kirkens Bymisjon som ansatt. Etter 34 år i tjeneste går han nå av med pensjon.

Avskjedsgaven til pensjonisten fra en takknemlig organisasjon var et formiddagsseminar med tittelen Kirkens sosiale ansikt. Historiskriveren Dag Kullerud, som deltok på seminaret, har sagt nettopp dette om han som var generasekretær fra 1974 til 1998: "Mannen som ga kirken et sosialt ansikt."

Det var under seminaret i Tøyenkirken i Oslo tirsdag at Aage Müller-Nilssen selv fikk ordet og trakk noen linjer fra sin tid i organisasjonen, og pekte på verdier og utviklingstrekk han har lagt vekt på som leder og bymisjonær.

- Vi er blitt kalt pionerer og rebeller på vei mot en mer åpen kirke. Kanskje må vi være begge deler i perioder. Det viktigste er å arbeide for og i en kirke som våger å leve åpent. Religionens vesen er konserverende fordi den vil ta vare på verdier. Men Jesus var radikal  - og en kirke må så sant den lever være i endring. Vi forveksler så lett Guds ord med gamle tolkninger. Men tolkninger fornyes som tider og mennesker gjør det, og vi må leve i en kontinuerlig selvransakelse for at kirken skal være og gi rom for alle.

Et 80-talls deltakere var møtt frem for å hilse Aage Müller-Nilssenog høre journalist Dag Kullerud, generalsekretær Sturla Stålsett og kirkeverge Valgerd Svarstad Haugland (bildet).

Slik hilste Aage sine gamle og nye medarbeidere. Et 80-talls deltakere var møtt opp til denne spesielle  arbeidsavskjeden med en betydelig kirke- og samfunnsprofil.
Det var et sterkt øyeblikk da forsamlingen etter Aages innlegg reiste seg i applaus rundt pensjonisten.

På seminaret som hadde fokus på Aages satsingsområder: En åpen kirke for alle, og moderniseringen av samarbeidet mellom det offentlige og ideelle velferdsorganisasjoner, deltok også kirkekommentator og journalist Dag Kullerud  og kirkeverge i Oslo Valgerd Svarstad Haugland. De la både historiske og politiske perspektiver på utviklingen som blant andre Aage Müller-Nilssen og Kirkens Bymisjon har vært en så viktig del av.

Trykk her for å lese Sturla J. Stålsetts innlegg "Åpen kirke - hva ellers?"