Meny

 

Holdt tale for kronprinsparet

Publisert dato:  27.11.2007

- Nå nyter jeg det å bo og det å høre til. Det blir så ekstra godt etter at man tidligere har vært uten, sa Siri Eriksen Sveen fra Boligskolen på SAFIR da hun holdt tale på kronprinsparets gjestebud på Skaugum 26. november.

Siri Eriksen Sveen og Tone H Grønneberg (begge fra Safir Boligskolen) fornøyde på Skaugumtrappa etter en minnerik helaften med Kronprinsparet

Tema for årets gjestebud var ”Et samfunn der alle kan føle seg hjemme”, og kronprinsparet gjorde i alle fall sitt til at 60 stolte og litt nervøse deltakere fra Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse skulle føle seg hjemme på Skaugum.

-En måte å leve på
- Da vi var samlet til det første Gjestebudet under TV-aksjonen i 2004 var det ikke meningen at det skulle være en engangshendelse. Det vi signaliserte den gangen om et varmere samfunn, må  være en måte å leve på, sa Kronprinsen i sin hilsen til gjestene. Han takket for de sterke livshistoriene flere av deltakerne kom med, og sa at han la merke til at de var ressurssterke folk. – Vi trenger deres erfaringer til å skape det samfunnet vi alle drømmer om, sa han.

To av de mest spente deltakerne på Gjestebudet var nok Siri Eriksen Sveen fra Boligskolen/SAFIR i Oslo og Carl Eliassen fra J49 i Bodø. Begge kommer fra virksomheter i Kirkens Bymisjon som jobber med problemstillinger knyttet til bolig, begge har kjempet seg gjennom tøffe faser av livet og begge hadde forberedt et innlegg for kronprinsparet. Siri Eriksen Sveen brukte anledningen til å fortelle om hvor godt og viktig det er å ha et eget hjem.
- Det er kjempeviktig når livet byr på utfordringer og man kan være redd for å gå i stykker. Det å kunne være hjemme hos seg selv i omgivelser man har skapt selv, er beroligende, sa hun.

Hierarkisk samfunn
Sveen er i dag frivillig medarbeider og en viktig støttespiller i prosjektet Boligskolen, som holder praktiske kurs med og for mennesker som ikke er vant med å bo i eget hjem.
- Vi lever i et hierarkisk samfunn hvor du blir ansett også etter hvordan du bor. Det viser litt hvem du er, hvordan du har det hjemme. Det rammer deg inn på en måte, sa hun.

Siri fortalte også hvor godt det var å komme inn i miljøet på SAFIR.
- Jeg hadde aldri møtt rusfrie mennesker med samme bagasje som meg selv. Slik er SAFIR, ekte vennskap og bli trodd og sett av de herligeste menneskene i verden, sa hun.

- Må bli tatt på alvor
Carl Eliassen fra boligtilbudet J49 for LAR-pasienter (Legemiddelassistert behandling, f.eks: metadon og subutex) i Bodø fortalte om hvor vanskelig det er å bli inkludert i samfunnet etter mange år på utsiden.
- Skal man bli inkludert og føle seg hjemme i samfunnet, må man også bli tatt på alvor i forhold til arbeid, aktiviteter og bolig. Først da vil man føle seg hjemme, sa han.

Les Sveen og Eliassens taler på våre nettsider.

Etter de forberedte innleggene ble det åpnet for samtale der flere av deltakerne ga uttrykk for både negative og positive erfaringer med bolig, inkludering – og fellesskap.

Egen adventskalender
Som en overraskelse i temaprogrammet før middagen fikk Kronprinsparet overrakt en egen adventskalender, formet som et hus. I hver av lukene er det en illustrasjon og et tekstsitat om bolig, hjem og tilhørighet.

Gjestene ble budt et rikholdig koldtbord med dessert og kaffe. Kvelden ble rundet av med en liten konsert med  ”Villa Wakleband” fra et tiltakene i Rådet for psykisk helse. Da kunne den som ville dele dansegulv med Kronprinsparet.  Det vanket også gaver fra gjestene til vertskapet. Denne gangen var gaven fra Kirkens Bymisjon to glassengler laget av deltakerne i arbeidstiltaket ”Lønn som fortjent”.
Gjestebudet på Skaugum er blitt en tradisjon etter at det første gang holdt i forbindelse med tv-aksjonen ”Hjerterom” i 2004, som Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse arrangerte sammen.