Meny

 

Brosteinprisen til Zahir Athari

Publisert dato:  07.12.2007

Lederen for Den afghanske flyktningekomiteen, Zahir Athari, ble under aksjonsdagen på Oslo S 6. desember overrakt Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon. Athari var leder for både sultestreiken sommeren 2006, høringen ”90 dager etter” høsten 2006 og afghanermarsjen fra Trondheim til Oslo i sommer.

Generalsekretær Sturla J. Stålsett delte ut Brosteinprisen til afghanerleder Zahir Athari under aksjonsdagen på Oslo S torsdag 6. desember. Informasjonssjef Per Frogner til høyre.
                                                                                                                           Foto: Atle Briseid


Det var en svært takknemlig prisvinner som mottok en brostein, et diplom og et grafisk trykk som tegn på at han var årets vinner.
- Jeg vil takke Kirkens Bymisjon for den ærefulle prisen, og spesielt Sturla Stålsett for hans engasjement i dialogarbeidet i forbindelse med sultestreiken i fjor, og støtten under asylmarsjen i sommer, sa Athari.

Han mente en slik pris er viktig for å øke forståelsen for afghanske flyktninger hos det norske folk.
- Det vil bidra til økt kontakt og samarbeid om flyktningers sak og rettigheter. Det har vært en ”glassvegg mellom oss”.  Vi har sett hverandre, men ikke hørt og forstått hverandre, sa han.

- Hardtslående og prinsipielt

Kirkens Bymisjons ansatte satte sitt preg på ventehallen på Oslo S. Iført gule t-skjorter delte de ut kaffe og sjokolade til forbipasserende.

Barneombud Reidar Hjermann tente lys for de papirløse barna.

Christian Ingebrigtsen sang og spilte for de reisende på Kirkens Bymisjons aksjonsdag torsdag.

Valkyrien Allstars avsluttet en vellykket aksjonsdag med en forrykende konsert i ventehallen på Oslo S.

 

Sturla J. Stålsett delte ut prisen og begrunnet kåringen med at Athari på en stillferdig, uredd og tydelig måte har utfordret det norske samfunnets forhold til flyktninger og at han har bidratt til å sette fokus på en utsatt gruppe mennesker.
- Vi mener at årets prisvinner Zahir Athari har bidratt til å synliggjøre vanskelige liv i byen. Hans budskap er hardtslående, fortellende, personlig og prinsipielt, sa Stålsett.

Les Stålsetts tildelingstale her.

Gjennom mobilisering og organisering har Athari i løpet av de siste halvannet år ledet de afghanske flyktninger slik at de samlet har nådd fram til en stor offentlighet og til ansvarlige politiske myndigheter med sitt budskap - senest gjennom asylmarsjen fra Trondheim til Oslo.
- De siste ukers fokus på såkalt papirløse eller skjulte grupper i vårt land har vist hvor viktig det er at disse menneskene selv kan komme til orde med sin versjon av virkeligheten, sa Stålsett.

Lystenning
Etter prisutdelingen var det klart for lystenning med personer fra ulike deler av kultur- og samfunnslivet. Artisten Christian Ingebrigtsen, som tidligere på dagen underholdt mennesker i ventehallen på Oslo S med sanger fra sin siste plate, tente lys for alle som lever i frykt. Barneombud Reidar Hjermann tente lys og holdt innlegg for ”de papirløse barna”, og imam Muhammed Nyry tente lys i Allahs navn for alle som har det vanskelig og som trenger støtte og hjelp fra sine medmennesker.

Eldreombud i Oslo Anne Myhr tente et lys for alle eldre i Oslo som trenger oppfølging, og særlig de mange pårørende som gjør en stor og verdifull innsats både i private relasjoner og i samarbeid med institusjoner og offentlighet. Leder for arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget, Karin Andersen tente lys for motet som må til for å få fram sannheten.
- Dette er et mot jeg selv trenger hver dag for å snakke sant og tydelig om de fattiges situasjon, sa hun.

Også brosteinprisvinner Zahir Athari og Sturla J. Stålsett føyde et lys og en appell til lystenningsalteret:
- Vi tenner som regel lys for utsatt og vanskeligstilte mennesker. Men vi trenger alle noen. Mitt lys i dag er for alle som går gjennom Oslo S og har tilhørighet fjernt og nært. For alle oss som vet at vi er både sårbare og avhengige av hverandre, sa Stålsett.

Tidligere på dagen hadde Carl Petter Opsahl og Magnus Larsen fra Bymisjonssenteret sørget for god stemning med sin entusiastiske jazzmusikk. Valkyrien Allstars avsluttet en svært innholdsrik og vellykket aksjonsdag med en forrykende konsert.