Meny

 

Viktig gjestebud på Skaugum

Publisert dato:  01.12.2006

Menyen var bare ett av høydepunktene da Kronprinsparet inviterte til Gjestebud på Skaugum

Torsdag kveld var mer enn 60 personer fra Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse gjester hjemme hos Kronprinsparet på Skaugum. For tredje gang inviterte de kongelige på denne måten til temautveksling, samtale og gode retter i sine egne stuer.
– For oss er det viktig å møte og snakke med mennesker som har erfaringer vi ikke selv har, sa Kronprinsen da han ønsket velkommen.

Blant gjestene var det både brukere/deltakere, frivillige og ansatte fra de to organisasjonene.
Temaet for kvelden var ”et inkluderende arbeidsliv” og i  løpet av et timelangt program fikk gjester og vertskap innblikk i mange erfaringer og refleksjoner som knytter seg til arbeids- og aktivitetsmuligheter for folk som på forskjellige måter sliter med sosiale problemer og utestenging.
Kveldens programleder, generalsekretær Sunniva Ørstavik fra Rådet for psykisk helse, åpnet med å rulle ut en flere meter lang ønskeliste der de tre øverste punktene var: 1: Mot, som gjør at politikere og næringsliv prioriterer mennesker framfor profitt, 2: At flere bryr seg om inkludering og enkeltpersoner, 3: Større forståelse for at mennesker er folk og ikke merkelapper…Hun roste også Kronprinsparet for å bruke sin posisjon og sitt hjem til å sette søkelys på viktige samfunnsspørsmål.

Liv og roller
Flere av deltakerne fortalte fra egen erfaringer. Fra Kirkens Bymisjons frivilligsenter SAFIR kom bla Gry Grøndal og Tony Christoffersen og fortalte om teaterarbeid som utviklingsmetode etter år med rus. Ex-misbrukere er alltid redd for å bli ledd av, men i teater-tekster og spill kan vi fremstille våre liv som roller. Teater er en flott metode både for å utrykke egen erfaringer, få ansvar og tillit og peke på viktige ting i samfunnet. Få teater inn i behandlingssystemet, sa Gry – som har skrevet store deler av stykket ”Er det plass til en til?”
Tony understreket at uttrykket ”gripe dagen” også gjelder når anledning til behandling, utvikling og arbeidsoppgaver byr seg. Tillit er noe som må læres, sa han

Gina Granum, en erfaren selger av magasinet ERlik Oslo, snakket varmt og personlig (uten manus!) om hvor viktig det er at rusavhengige og ex-misbrukere får erfare at de er like mye verdt som andre. Hvis dette skal bli mer enn verdiprat må det finnes jobber og oppgaver og ansvar som vi faktisk kan gå inn, sa hun og utfordret arbeidsgivere til å ikke bare kikke på en rusten CV ved ansettelser. Hun fortalte om egne erfaringer med aksept og inkludering. Hun er bla. blant dem som har fått sitt navn gravert inn i Karl Johans gate etter å ha foreslått et Ibsensitat. -Når både det er mulig – og den folkelige Mette Marit ble akseptert som Kronprinsesse, ja da er det meste mulig i dette landet, sa Gina til stor applaus – og oppfordret ansvarspersoner til å våge mer.

- Nå vi går ut herfar bærer vi med oss en drøm og ny kraft til å gå inn i et rausere arbeidsliv, sa generalsekretær Sturla Stålsett, og understreket at arbeid har verdi i seg selv som viktig del av å skape et varmere samfunn.

Gode samtaler
Kvelden på Skaugum ble en stor opplevelse for alle, med andebryst og creme brulee  på tallerkenene, full oppvartning av et stort servitørkorps og gode samtaler over kaffekoppene etterpå.
Kronprinsparet gikk selv rundt i stuene, blant annet med den milde og interesserte oppfordringen: Fortell om dere selv! Kveldens overraskelse på Skaugum var en kort konsert med koret SKRUK, et imponerende repertoar og fullt ”trøkk” fra 30 sangere.

- Dette vil jeg huske for alltid! var en av kommentarene i bussen tilbake til byen.