Meny

 

Stor oppmerksomhet om tiggerutstilling

Publisert dato:  23.11.2006

- Husk at de som tigger ikke stjeler lommeboka di, sa Knut Løvli da han snakket under åpningen av tiggerutstillingen på Norsk Folkemuseum.


Et tallrikt oppbud av journalister fra tv og radio hadde tatt turen til Norsk Folkemuseum og åpningen av tiggerutstillingen ”Rett i koppen” torsdag 23. november. Flest mikrofoner rettet mot seg fikk Knut Løvli, som benyttet anledningen til å rette kritikk mot det norske sosialsystemet.

Knut Løvli, kjent fra reportasjer i Dagbladet og tv-serien på NRK1, fortalte om hvordan han opplevde at sosialsystemet bidro til å holde rusavhengige nede i stedet for å hjelpe dem på beina.

Store bilder fra Karl Johan gir et inntrykk av å være midt på tiggernes arbeidssted - gata.

- Stjeler ikke
Løvli poengterte at mennesker som tigger ikke begår kriminalitet.
- Husk at de som tigger ikke stjeler lommeboka di, sa han.

Han trakk også frem FN-rapporten som seks år på rad har vist at Norge er verdens beste land å bo i.
- De som skriver den rapporten kan umulig ha vært på norske sosialkontorer, sa Løvli.

En litt annerledes utstilling, med koppen i monter.

Begravde stridsøksa
Også generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Sturla J. Stålsett, og byrådsleder i Oslo, Erling Lae, holdt hvert sitt innlegg under åpningen av utstillingen. I forbindelse med de nye politivedtektene har de to debattert i mediene om hvordan samfunnet skal møte tiggerne. Under åpningen torsdag var stridsøksen begravd, og begge understreket at tiggerne bør møtes med respekt.

Byrådslederen ønsket sogar innspill på hvordan politikerne kunne bedre sosialsystemet.
- Når såpass mange ikke benytter seg av systemet, må det være noe vi bør rette på, sa han.

Avkreftet forestillinger om rumenere
Prosjektleder Hildegunn Brattvåg, som i løpet av det siste halve året har kartlagt forholdene blant tiggere i hovedstaden, serverte journalister og fremmøtte smakebiter fra sitt arbeid. Hun avkreftet blant annet forestillingen om at de rumenske tiggerne opererer i en liga. Hennes inntrykk er at de i hovedsak er fattige, arbeidsløse sigøynere som drar til utlandet for å tigge for å kunne forsørge sine familier.

Små glimt fra tiggerhverdagen
Utstillingen på Norsk Folkemuseum er en såkalt Hot Spot, altså en utstilling på relativt lite areal som setter fokus på et aktuelt tema i samfunnet. Den nye utstillingen som Kirkens Bymisjon har lagd på vegne av Folkemuseet, gir et speilbilde av vilkårene blant tiggerne og små glimt av hvordan de opplever sin egen situasjon og rolle. Utstillingen vil være åpen frem til begynnelsen av januar.