Meny

 

Verdighet for tilreisende rom?

Det akutte, menneskelige perspektivet i den offentlige debatten om tilreisende rom blir ofte redusert til et kriminalitets- og renovasjonsproblem.

Publisert dato:  30.09.2011

Journalist og forfatter Jahn Otto Johansen deltok på seminaret "Romfolkets verdighet - og vår". Han etterspør respekten i storsamfunnets møte med tilreisende rom.Europa har en historie med brutal forfølgelse av rombefolkningen gjennom flere hundre år, og rom forblir en av de mest marginaliserte gruppene på tvers av kontinentet. Det akutte, menneskelige perspektivet i den offentlige debatten blir ofte redusert til et kriminalitets- og renovasjonsproblem.

Torsdag inviterte Kirkens bymisjon, Frelsesarmeen og Antirasistisk senter til seminaret “Romfolkets verdighet – og vår”.

– Grusomhetene romfolket er utsatt for opp gjennom historien er nesten ikke til å fatte, fortalte journalist og forfatter Jahn Otto Johansen, og mente at det var en skam at Oslos politikere ikke tok seg tid til å stille på seminaret.

– Viten og kunnskap er grunnlag for diskusjon og beslutning, og media har en tilnærmet ensidig negativ dekning av tilreisende rom til Norge. Jeg ser mye vulgaritet i debatten, sa Johansen, som mente at tilreisende rom i gatebildet i Oslo ikke er en del av de organiserte bandene som herjer på Østlandet.

– Små-kriminalitet forekommer, og det må vi selvfølgelig diskutere.  Fattigdom og nød kan ha dette uttrykket.

Konkret handling

Johansen etterlyste konkrete tiltak i møte med tilreisende rom, og mente at dette handlet om vilje og ikke penger.

– Europa står foran en sosial og økonomisk krise uten sidestykke etter 2. verdenskrig. Jeg hører mange ord om at nå skal vi hjelpe minoritetene, men hvor er handlingene? Som en minimums løsning må tilreisende rom tilbys et sted med rent vann, toalett, og varme, slik at de ikke fryser i hjel når det er kaldt, sa Johansen.

Dramatiske hendelser

I Bulgaria har det i løpet av en uke blitt arrestert 160 personer for voldelige angrep mot rom og i Tsjekkia har det blitt gjennomført 8 anti rom-marsjer i løpet av 2011. Europarådets kommisær for menneskerettigheter er bekymret for brutaliteten i retorikken som brukes om romfolket.

Kirkens Bymisjon har fokus på tilreisende rom i Oslo, og lagde i 2007 rapporten “Folk fra Romania som tigger i Oslo”

– Denne rapporten er fortsatt høyst aktuell. Mange reiser fra fattigdom, diskriminering og mangel på muligheter. Vår visjon er at alle i byen erfarer respekt, rettferdighet og omsorg. Dette gjelder både fastboende og tilreisende, mener Johannes Heggland, konstituert generalsekretær i Bymisjonen.

Heggland er bekymret for at renovasjonstanken skal styre hvordan vi møter marginaliserte grupper.

– Vi må tåle å se symptomene på fattigdom. Det hjelper ikke marginaliserte grupper at vi for eksempel forbyr tigging, mener Heggland.

Les Kor e alle politikarane hen? og En viktig dag for rom-folk og rom-kultur

Midt blant oss

– De er midt blant oss, men lever ikke som oss, sa Knut Haugsvær i Frelsesarmeen, og fortalte at i løpet av vinteren i fjor, da de åpnet for overnatting for tilreisende rom, hadde de 600 overnattinger i løpet av 30 dager.

Les rapporten Praying for a better future