Meny

 

Mediedekning av tilreisende rom

– Sensasjonsartikler klistra til en etnisk gruppe bidrar til å opprettholde et stigma, mener Johannes Heggland.

Publisert dato:  21.10.2011

I slutten av september fortalte journalist og forfatter Jahn Otto Johansen under seminaret “romfolkets verdighet – og vår” at media har en tilnærmet ensidig negativ dekning av tilreisende rom til Norge, og karakteriserte debatten om romfolk som vulgær.

Les Verdighet for tilreisende rom?

Forrige uke gikk Helge Øgrim, redaktør i Journalisten, journalistenes fagblad, ut og kalte avisa dittOslo for ryktespreder, og siktet til en artikkel der avisa beskriver rumeneres matvaner, uten å etterprøve påstandene fra kilden i artikkelen. 

Riktige stemmer

Johannes Heggland, konstituert generalsekretær i Kikrens Bymisjon, etterlyser sentrale og kompetente stemmer fra rådhuset som fremmer humanitet, likeverd og inkludering i møte med tilreisende personer fra Europas største og mest diskriminerte minoritet, rombefolkningen.

– Ryktespredning og mer eller mindre sensasjonelle, udokumenterte fortellinger, er dessverre noe som minoritetsbefolkninger ofte må tåle. Det er beklagelig når kommunens representanter bidrar til slik retorikk.  Rusken er et viktig tiltak i møte med rot og søppel i byen. For å løse sosiale problemer som fattigdom og diskriminering, eller for å møte den fattigdommens mobilitet som av forståelige grunner finner sted i Europa, er Rusken derimot totalt uegnet, sier Heggland.

I media

Se Johannes Heggland i samtale med nyhetsredaktør i dittOslo.no, Hege Bjørnsdatter Braaten på Morgennytt NRK1 (tid ut i sendingen, ca 21 minutter)

Forrige uke snakket Møtestedets leder, Kari Gran, med dittOslo for å fortelle om møtestedets erfaringer med tilreisende rom.

Les Romfolket må behandles som mennesker

Det har også vært stor debattaktivitet på vår Facebookside denne uken som følge av mediedekningen. Vi oppsummerer debatten med å fortelle at vi ønsker oss en samtale om romfolk som handler om menneskesyn og som fremmer humanitet, likeverd og inkludering.